Enää ei tarvitse pelätä sitoutumista

Sitoutumiskammo

Haluaisitko pystyä pitämään itselläsi hyvän kumppanin, ilman huolta ahdistumisesta? Voitko kuvitella miten hyvältä tuntuisi pystyä helposti avautumaan omista tunteistasi?

Kärsin pahasta sitoutumiskammosta. Minulle oli aina helppoa löytää uusi kumppani ja rakastua täysillä, mutta ahdistus iski yleensä toisen tai kolmannen tapaamisen aikana. En pystynyt siis luomaan mitään pidempiä ihmissuhteita. Olin juuri tavannut uuden mukavan miehen, mutta selittämätön ahdistukseni oli jo pilaamassa suhdetta. Tapasin Santun yhden kerran. Tapaamisen lopussa hän ehdotti, että jos haluaisin, voisin kokeilla miehen tapaamista vielä kerran. Näin voisin olla varma olinko päässyt ahdistuksesta. Omaksi ihmetyksekseni ahdistukseni oli kokonaan poissa kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan, ja aloimme seurustella vakavammin. Lopulta muutimme yhteen, noin vuosi sitten.

– Tytti

Sitoutumiskammoinen ihminen tyypillisesti alkaa tuntemaan olonsa ahdistuneeksi kumppaninsa seurassa, tai jopa vain ajatellessaan häntä. Tämä voi tapahtua heti ensimmäisten treffien jälkeen, tai vasta paljon myöhemmin suhteessa. Usein sitoutumiskammoinen kuuluu jompaan kumpaan näistä ääripäistä: hän joko on suhteessa alusta lähtien täysillä mukana, kunnes jossain vaiheessa yllättäen katkaisee suhteen, tai hän on tunteiden osalta pidättyväinen, eikä missään vaiheessa anna suhteen muuttua vakavaksi.

Sitoutumiskammo ei ole varsinainen fobia, vaan se on jonkin muun pelon oire. Sen pohjalla voi olla monia syitä. Se voi johtua esimerkiksi lapsuuden ajan kohtelusta tai siitä millaiset välit vanhemmillasi ovat olleet. Sitoutumiskammo voi kehittyä myös myöhemmällä iällä petetyksi tulemisen takia tai vaikeiden erojen vuoksi. Usein sen taustalla on myös huonoa itsetuntoa, muutoksen pelkoa tai elämän hallinnan menetyksen pelkoa. Sitoutumiskammon moninaisuuden vuoksi on erityisen tärkeää, että saat juuri sinulle räätälöityä, asiantuntevaa apua.

Sitoutumiskammo on opittu ominaisuus, ja siksi sitä voi pitää jopa taitona. On mahdollista, että se on kehittynyt hitaasti yhä pahemmaksi, mutta ihmisen aivot voivat myös oppia uuden pelon hyvinkin nopeasti. Ei hätää, minulla on sinulle hyviä uutisia! Pelosta voi myös päästä eroon hyvin nopesti.

Miten pelot syntyvät?

Uusimpien funktionaalisten magneettikuvausten mukaan, aivoissa voidaan katsoa olevan kolme tasoa. Pintakerros on vastuussa ihmisten luovasta ajattelusta. Sen alla on refleksiivinen kerros ja syvimmällä aivojen uumenissa on primitiivisin alue. Primitiivinen alue on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi matelijoilla. Sen tärkeimmät toimintatasot ovat pako, taistelu, syöminen ja lisääntyminen.

Esimerkiksi kohti köpöttelevä mummo saa aivoissasi aikaan ärsykkeen, joka kulkeutuu aivojen refleksiivisestä osasta luovasti ajattelevaan osaan. Mietit ehkä pitäisikö sinun auttaa häntä, vai kenties astua pois edestä. Samalta etäisyydeltä kohti syöksyvä tiikeri saa aivoissasi aikaan täysin erilaisen reaktion. Aivoissa aktivoituu saman tien hengissä pysymisestä vastaava primitiivisempi osa, joka käskee sinun juosta karkuun. Et myöskään pysty ajattelemaan mitään muuta kuin lähestyvää uhkaa, koska primitiivinen osa estää luovasti ajattelevan osan toimimisen. Nämä ovat perusteltuja reaktioita, jotka ovat auttaneet ihmiskuntaa selviytymään hengissä vuosituhansien kuluessa. Joskus kuitenkin aivosi voivat oppia, syystä tai toisesta, vääränlaisen reaktion joihinkin ärsykkeisiin. Lopputuloksena on adrenaliinia veressä, korkea syke, halu paeta tilanteesta ja järkevästi ajattelemisen muuttuminen normaalia vaikeammaksi.

Kun ihmisellä on fobia, hän ei yleensä pysty hahmottamaan mitä hän tarvitsee. Yleinen luulo on, että pelkäävä ihminen tarvitsee enemmän rohkeutta. Oikeasti hän tarvitsee tasapainon primitiivisen ja luovasti ajattelevan aivojen alueen välille. Se että yrittää pakottaa itsensä rohkeaksi, ei johda hyviin lopputuloksiin, koska asiaa ei silloin käsitellä sillä aivojen tasolla, jossa se on syntynyt.

Eroon sitoutumiskammosta 3D Mind-tekniikalla

3D Mind on tekniikka, joka on suunniteltu nykyaikaisen aivotutkimusen perusteella nimenomaan tasapainottamaan primitiivisen ja luovasti ajattelevan aivojen osien toimintaa. Toisin kuin esimerkiksi monet hypnoosi ja NLP-tekniikat, 3D Mind ei pyri asentamaan uusia ”ohjelmia” aivoihin, vaan erottelee ja purkaa olemassa olevat, tiettyyn tapahtumaan liittyvät negatiiviset tunnetilat. Samalla se aukaisee aivoille mahdollisuuden tehdä aivan luonnollisesti uusia yhteyksiä luovasti ajattelevan osan suuntaan. Näin tilanne tasapainottuu, ja pelko katoaa. Usein muutos tuntuukin aika pieneltä parannusvaiheessa, mutta jossain vaiheessa vain tajuat olevasi aivan rentona tilanteessa, jossa aiemmin pelkäsit…

Jos olet kiinnostunut tietämään 3D Mindin neurologisista ja kemiallisista toimintaperiaatteista enemmän, löydät tietoa täältä: Tiede 3D Mindin takana.

Tapaamisen kulku

Tapaaminen menee yleensä näin: Ensin keskustellaan hetki ja selvitetään mikä on juuri sinun ongelmasi. Seuraavaksi ohjaan sinut saamieni tietojen perusteella 3D Mind -prosessin läpi. Se koostuu lähinnä yksinkertaisista mielikuvaharjotteista, jotka on tarkasti suunniteltu auttamaan aivojasi luomaan uusia kytköksiä hermosolujesi välille. Lopuksi keskustelemme vielä sen hetken fiiliksestä ja odotettavissa olevista elämänmuutoksista.

Useat ihmiset kokevat vastaanottotilat enemmän tai vähemmän ahdistavina. Ihmisten tarpeet, halut ja ongelmat vaihtelevat, joten voimme ottaa oman tilamme mistä tahansa missä pystymme keskustelemaan kohtuullisen rauhassa: kahvilassa, puiston penkillä tai vaikka kotonasi. Saat halutessasi aivan itse ehdottaa sopivaa tapaamispaikkaa.

Kenelle 3D Mind sopii?

3D Mind sopii kaikille, joilla on tunteita ja vähintään pieni määrä mielikuvitusta. Toistaiseksi en ole vielä löytänyt ihmistä, jonka kanssa en olisi voinut työskennellä.

Jos mielestäsi ongelmasi on erityisen vaativa tai haluat keskustella tarkemmin mitä pystyn tekemään, tai ehkä vain oppia tuntemaan minua ennen varsinaista parannusta, voimme sopia ilmaisesta konsultaatiosta. Voit myös yksinkertaisesti soittaa minulle tai ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Yhteystiedot ja hinnasto

Copyright signKuva: Nina Matthews
Mainokset

Jännittää? Voin auttaa!

%d bloggers like this: