Lentopelko pois

Lentopelko

Haluaisitko pystyä rentoutumaan työlennoillasi? Tai lentämään perheesi kanssa lomamatkalle? Miltä tuntuisi rentoutua Thaimaan hiekkarannoilla, ilman huolta paluulennosta?

Kärsin lievästä lentopelosta, kun sain loppuvuodesta 2012 tarjouksen työpaikasta, jossa minun piti matkustaa ympäri pohjoismaita. Ajattelin pelkoni siedättyvän nopeasti pois, kun joutuisin lentämään jatkuvasti. Otin työpaikan vastaan, ja pari ensimmäistä matkaa menikin melko hyvin. Kolmannella lennolla oli kuitenkin kova tuuli, ja kone tuntui natisevan liitoksissaan putoillessaan ilmakuopasta toiseen. Sen matkan jälkeen pelkoni ei enää ollut lievä, laskeuduin Köpenhaminaan puristaen penkkiäni rystyset valkoisina… Oltuani kolme viikkoa työtehtävässäni, olin jo täysin valmis lopettamaan. Kaverini oli aikaisemmin päässyt omasta fobiastaan eroon, ja suositteli Santun palveluja. Itse parannustapahtuma oli aika yksinkertainen, eikä oloni ollut kovinkaan erilainen sen jälkeen. Parin päivän päästä oli jälleen lento, mutta yllättäen en alkanutkaan jännittämään sitä, ja nukuin yöni levollisesti. Lähestyessäni lentokenttää, odotin koko ajan pelon ilmestyvän vielä jostain, mutta sitä ei vain kuulunut. Lentomatka oli loppujen lopuksi suunnilleen yhtä jännittävä kuin olisi bussilla mennyt. Maisemat vain olivat paremmat…

– Joonas

Lentäminen on, ilmeisistä syistä, ihmiselle luonnoton olotila, ja siksi äkkiseltään vaikuttaa vaaralliselta. Oikeasti auto-onnettomuudessa kuoleminen on noin 60 kertaa todennäköisempää per kuljettu kilometri. Silti lentämistä pelätään paljon enemmän. On epäilty, että lentopelkoisten suuri määrä johtuu osittain mediasta: lento-onnettomuuksista tulee aina suuret otsikot, mutta autokolareista harvemmin uutisoidaan näkyvästi.

Lentopelko on siitä erikoinen fobia, että se on usein useamman eri pelon yhdistelmä. Lentopelossa voi olla osittain ahtaanpaikankammoa, korkeanpaikankammoa, kontrollin menettämisen tunnetta ja putoamisen pelkoa. Lisäksi jotkut pelkäävät kaappaajia, veden päällä lentämistä tai yöllä lentämistä. Lentopelon moninaisuuden vuoksi on erityisen tärkeää, että saat juuri sinulle räätälöityä, asiantuntevaa apua.

Lentopelko on opittu ominaisuus, ja siksi sitä voi pitää jopa taitona. On mahdollista, että se on kehittynyt hitaasti yhä pahemmaksi, mutta ihmisen aivot voivat myös oppia uuden pelon hyvinkin nopeasti. Ei hätää, minulla on sinulle hyviä uutisia! Lentopelosta voi myös päästä eroon hyvin nopesti.

Miten pelot syntyvät?

Uusimpien funktionaalisten magneettikuvausten mukaan, aivoissa voidaan katsoa olevan kolme tasoa. Pintakerros on vastuussa ihmisten luovasta ajattelusta. Sen alla on refleksiivinen kerros ja syvimmällä aivojen uumenissa on primitiivisin alue. Primitiivinen alue on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi matelijoilla. Sen tärkeimmät toimintatasot ovat pako, taistelu, syöminen ja lisääntyminen.

Esimerkiksi kohti köpöttelevä mummo saa aivoissasi aikaan ärsykkeen, joka kulkeutuu aivojen refleksiivisestä osasta luovasti ajattelevaan osaan. Mietit ehkä pitäisikö sinun auttaa häntä, vai kenties astua pois edestä. Samalta etäisyydeltä kohti syöksyvä tiikeri saa aivoissasi aikaan täysin erilaisen reaktion. Aivoissa aktivoituu saman tien hengissä pysymisestä vastaava primitiivisempi osa, joka käskee sinun juosta karkuun. Et myöskään pysty ajattelemaan mitään muuta kuin lähestyvää uhkaa, koska primitiivinen osa estää luovasti ajattelevan osan toimimisen. Nämä ovat perusteltuja reaktioita, jotka ovat auttaneet ihmiskuntaa selviytymään hengissä vuosituhansien kuluessa. Joskus kuitenkin aivosi voivat oppia, syystä tai toisesta, vääränlaisen reaktion joihinkin ärsykkeisiin. Lopputuloksena on adrenaliinia veressä, korkea syke, halu paeta tilanteesta ja järkevästi ajattelemisen muuttuminen huomattavasti normaalia vaikeammaksi.

Kun ihmisellä on fobia, hän ei yleensä pysty hahmottamaan mitä hän tarvitsee. Yleinen luulo on, että pelkäävä ihminen tarvitsee enemmän rohkeutta. Oikeasti hän tarvitsee tasapainon primitiivisen ja luovasti ajattelevan aivojen alueen välille. Se että yrittää pakottaa itsensä rohkeaksi, ei johda hyviin lopputuloksiin, koska asiaa käsitellään silloin aivan väärällä aivojen tasolla.

Eroon lentopelosta 3D Mind-tekniikalla

3D Mind on tekniikka, joka on suunniteltu nykyaikaisen aivotutkimusen perusteella nimenomaan tasapainottamaan primitiivisen ja luovasti ajattelevan aivojen osien toimintaa. Toisin kuin monet hypnoosi ja NLP-tekniikat, 3D Mind ei pyri asentamaan uusia ”ohjelmia” aivoihin, vaan erottelee ja purkaa olemassa olevat, tiettyyn tapahtumaan liittyvät negatiiviset tunnetilat. Samalla se aukaisee aivoille mahdollisuuden tehdä aivan luonnollisesti uusia yhteyksiä luovasti ajattelevan osan suuntaan. Näin tilanne tasapainottuu, ja pelko katoaa. Usein muutos tuntuukin aika pieneltä parannusvaiheessa, mutta jossain vaiheessa vain tajuat olevasi aivan rentona tilanteessa, jossa aiemmin pelkäsit…

Jos olet kiinnostunut tietämään 3D Mindin neurologisista ja kemiallisista toimintaperiaatteista enemmän, löydät tietoa täältä: Tiede 3D Mindin takana.

Tapaamisen kulku

Tapaaminen menee yleensä näin: Ensin keskustellaan hetki ja selvitetään mikä on juuri sinun ongelmasi. Seuraavaksi ohjaan sinut saamieni tietojen perusteella 3D Mind -prosessin läpi. Se koostuu lähinnä yksinkertaisista mielikuvaharjotteista, jotka on tarkasti suunniteltu auttamaan aivojasi luomaan uusia kytköksiä hermosolujesi välille. Lopuksi keskustelemme vielä sen hetken fiiliksestä ja odotettavissa olevista elämänmuutoksista.

Useat ihmiset kokevat vastaanottotilat enemmän tai vähemmän ahdistavina. Ihmisten tarpeet, halut ja ongelmat vaihtelevat, joten voimme ottaa oman tilamme mistä tahansa missä pystymme keskustelemaan kohtuullisen rauhassa: kahvilassa, puiston penkillä tai vaikka kotonasi. Saat halutessasi aivan itse ehdottaa sopivaa tapaamispaikkaa.

Kenelle 3D Mind sopii?

3D Mind sopii kaikille, joilla on tunteita ja vähintään pieni määrä mielikuvitusta. Toistaiseksi en ole vielä löytänyt ihmistä, jonka kanssa en olisi voinut työskennellä.

Jos mielestäsi ongelmasi on erityisen vaativa tai haluat keskustella tarkemmin mitä pystyn tekemään, tai ehkä vain oppia tuntemaan minua ennen varsinaista parannusta, voimme sopia ilmaisesta konsultaatiosta. Voit myös yksinkertaisesti soittaa minulle tai ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Yhteystiedot ja hinnasto

Copyright signKuva: Tony Hisgett, Evening hawk
Mainokset

Jännittää? Voin auttaa!

%d bloggers like this: