Oppimisvaikeudet ja opittu avuttomuus

Haluaisitko oppia jotain, mitä olet aina pitänyt vaikeana? Onko lapsellesi jotkin aineet vaikeita?

Pahimmissa tapauksissa avuttomaksi oppinut voi olla täysin aloitekyvytön ja ilman rohkeutta tarttua mihinkään, koska on niin nujertunut, että ei enää kykene näkemään mitään poispääsyä tilanteestaan. Tila voi johtua esimerkiksi huonoista kotioloista tai koulukiusaamisesta. Se voi liittyä koko elämään tai vain koulunkäyntiin.

Lievemmissä tapauksissa opittu avuttomuus voi tulla ilmi esimerkiksi yhden tai useamman kouluaineen oppimisvaikeuksina. Jos muuten fiksu oppilas ei pärjää esimerkiksi matematiikan tai vieraiden kielten tunnilla, hänen aivoissaan tuskin on mitään fyysistä vikaa, joka estäisi häntä oppimasta näitä aineita. Sen sijaan hän on oppinut yhdistämään näiden aineiden opetteluun negatiivisia tunteita. Hän voi tuntea olonsa esimerkiksi tyhmäksi, hämmentyneeksi ja turhautuneeksi. Tällainen itsevarmuuden menettämien voi johtua esimerkiksi siitä, että oppilas on kuullut liian monta kertaa, että ”tytöt eivät osaa matematiikaa”, ”ruotsi on vaikeaa”, ”sinulla ei ole kielipäätä”. Se voi myös johtua siitä, että on jossain vaiheessa tipahtanut opetuksessa kärryiltä, eikä ole enää sen jälkeen tajunnut mistä on puhuttu. Kerran opittu tunne voi palautua mieleen aina oppikirjaa aukaistaessa. Alla olevassa videossa on demonstroitu miten nopeasti avuttomuuden voi oppia.

Videossa luokalle oppilaita jaetaan paperit, joissa on kolme sanaa. Näistä pitää muodostaa anagrammeja, eli toisia sanoja kirjaimien järjestystä muuttamalla. Puolet luokasta selvittää ensimmäisen sanan helposti, toinen puoli ei. Toisessa sanassa käy samalla tavalla. Myös kolmannessa sanassa toinen puoli luokkaa keksii sanan helposti, toinen ei. Lopulta paljastetaan, että oppilaille oli annettu kahta erilaista paperia. Toisella puolella kaksi ensimmäistä sanaa olivat helppoja, toisella puolella sanat olivat mahdottomia. Kolmas sana oli molemmissa papereissa sama, mutta silti häviämään tottuneet eivät keksineet sanaa. Heidän aivonsa olivat jo ehdollistuneet siihen, että he eivät kuitenkaan keksi mitään, eikä siis kannata edes yrittää kunnolla.

On mahdollista, että opittu avuttomuus on kehittynyt hitaasti yhä pahemmaksi, mutta ihmisen aivot voivat myös oppia uuden asian hyvinkin nopeasti. Minulla on sinulle hyviä uutisia! Siitä voi myös oppia eroon hyvin nopesti.

Opittu avuttomuus verrattuna fobiaan?

Opittu avuttomuus ei ole fobia, mutta sen aiheuttama reaktio aivoissa on yllättävän samankaltainen. Uusimpien funktionaalisten magneettikuvausten mukaan, aivoissa voidaan katsoa olevan kolme tasoa. Pintakerros on vastuussa ihmisten luovasta ajattelusta. Sen alla on refleksiivinen kerros ja syvimmällä aivojen uumenissa on primitiivisin alue. Primitiivinen alue on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi matelijoilla. Sen tärkeimmät toimintatasot ovat pako, taistelu, syöminen ja lisääntyminen.

Esimerkiksi kohti köpöttelevä mummo saa aivoissasi aikaan ärsykkeen, joka kulkeutuu aivojen refleksiivisestä osasta luovasti ajattelevaan osaan. Mietit ehkä pitäisikö sinun auttaa häntä, vai kenties astua pois edestä. Samalta etäisyydeltä kohti syöksyvä tiikeri saa aivoissasi aikaan täysin erilaisen reaktion. Aivoissa aktivoituu saman tien hengissä pysymisestä vastaava primitiivisempi osa, joka käskee sinun juosta karkuun. Et myöskään pysty ajattelemaan mitään muuta kuin lähestyvää uhkaa, koska primitiivinen osa estää luovasti ajattelevan osan toimimisen. Nämä ovat perusteltuja reaktioita, jotka ovat auttaneet ihmiskuntaa selviytymään hengissä vuosituhansien kuluessa.

Joskus kuitenkin aivosi voivat oppia, syystä tai toisesta, vääränlaisen reaktion joihinkin ärsykkeisiin. Fobian tapauksessa lopputuloksena on adrenaliinia veressä, korkea syke, halu paeta tilanteesta ja järkevästi ajattelemisen muuttuminen normaalia vaikeammaksi. Vastaavasti opitusta avuttomuudesta kärsivän ihmisen voimakkaat hämmentymisen ja turhautumisen tunteet käsitellään primitiivisellä aivojen alueella. Primitiivisen aivojen osan ollessa aktiivinen, se aina sulkee luovan osan pois käytöstä. Siksi mielentila vaikuttaa valtavasti ihmisen kykyyn oppia. Ahdistunut ja turhautunut ihminen joutuu pänttäämään yksinkertaistakin asiaa, siinä missä tasapainoinen mieli oppii sen hetkessä.

Kun ihmisellä on ongelma, hän ei yleensä pysty hahmottamaan mitä hän tarvitsee. Yleinen luulo on, että opitusta avuttomuudesta kärsivä ihminen tarvitsee vain enemmän pänttäämistä. Oikeasti hän tarvitsee tasapainon primitiivisen ja luovasti ajattelevan aivojen alueen välille. Se että yrittää pakottaa itsensä oppimaan, ei johda hyviin lopputuloksiin, koska oppimisesta vastaava aivojen osa ei ole aktiivisena.

Eroon opitusta avuttomuudesta 3D Mind-tekniikalla

3D Mind on tekniikka, joka on suunniteltu nykyaikaisen aivotutkimusen perusteella nimenomaan tasapainottamaan primitiivisen ja luovasti ajattelevan aivojen osien toimintaa. Toisin kuin esimerkiksi monet hypnoosi ja NLP-tekniikat, 3D Mind ei pyri asentamaan uusia ”ohjelmia” aivoihin, vaan erottelee ja purkaa olemassa olevat, tiettyyn tapahtumaan tai tilanteeseen liittyvät negatiiviset tunnetilat. Samalla se aukaisee aivoille mahdollisuuden tehdä aivan luonnollisesti uusia yhteyksiä luovasti ajattelevan osan suuntaan. Näin tilanne tasapainottuu, ja ongelma katoaa. Usein muutos tuntuukin aika pieneltä parannusvaiheessa, mutta jossain vaiheessa vain tajuat ongelmasi kadonneen…

Jos olet kiinnostunut tietämään 3D Mindin neurologisista ja kemiallisista toimintaperiaatteista enemmän, löydät tietoa täältä: Tiede 3D Mindin takana.

Tapaamisen kulku

Tapaaminen menee yleensä näin: Ensin keskustellaan hetki ja selvitetään mikä on juuri sinun ongelmasi. Seuraavaksi ohjaan sinut saamieni tietojen perusteella 3D Mind -prosessin läpi. Se koostuu lähinnä yksinkertaisista mielikuvaharjotteista, jotka on tarkasti suunniteltu auttamaan aivojasi luomaan uusia kytköksiä hermosolujesi välille. Lopuksi keskustelemme vielä sen hetken fiiliksestä ja odotettavissa olevista elämänmuutoksista. Jos opittu avuttomuutesi on hyvin laaja-alainen, en välttämättä ehdi hoitamaan sen kaikkia puolia samalla tapaamisella. Lupaan kuitenkin, että elämäsi tulee tuntumaan paljon helpommalta jo ensimmäisen käynnin jälkeen.

Useat ihmiset kokevat vastaanottotilat enemmän tai vähemmän ahdistavina. Ihmisten tarpeet, halut ja ongelmat vaihtelevat, joten voimme ottaa oman tilamme mistä tahansa missä pystymme keskustelemaan kohtuullisen rauhassa: kahvilassa, puiston penkillä tai vaikka kotonasi. Saat halutessasi aivan itse ehdottaa sopivaa tapaamispaikkaa.

Kenelle 3D Mind sopii?

3D Mind sopii kaikille, joilla on tunteita ja vähintään pieni määrä mielikuvitusta. Toistaiseksi en ole vielä löytänyt ihmistä, jonka kanssa en olisi voinut työskennellä.

Jos mielestäsi ongelmasi on erityisen vaativa tai haluat keskustella tarkemmin mitä pystyn tekemään, tai ehkä vain oppia tuntemaan minua ennen varsinaista parannusta, voimme sopia ilmaisesta konsultaatiosta. Voit myös yksinkertaisesti soittaa minulle tai ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Yhteystiedot ja hinnasto

Copyright signKuva: Caleb Roenigk
Mainokset

Jännittää? Voin auttaa!

%d bloggers like this: